AMUR BÍLÝ

   Amur bílý (Ctenopharyngodon idella) je v Česku nepůvodním druhem kaprovitých ryb. Do tehdejšího Československa byl dovezen hlavně z důvodu jeho rostlinožravosti za účelem likvidace porostů rákosí. K trávení rostlinné stravy slouží jeho prodloužené střevo, které měří přibližně dvakrát více než je délka samotné ryby.

 

Popis

   Tělo je podlouhlé, válcovitého tvaru. Zejména mladší jedinci jsou velmi podobní jelcům tloušťům, od nichž je lze snadno odlišit podle šedavého zbarvení párových ploutví. Hlava má široké a dlouhé ploché čelo, velmi nízko posazené oči. Hřbet je tmavozelený, boky zlatavé, břicho bílé.

   Ve své domovině může dosáhnout délky až 150 cm a hmotnosti 50 kg. V českých podmínkách je to však méně. Největší jedinci v evropských vodách dorůstají délky kolem 100 cm a hmotnosti 15-20 kg. Dožívá se věku až 15-20 let.

 

Rozšíření

   Původní areál rozšíření amura je východní Asie, povodí řeky Amur a Čínská lidová republika. Odtud byl postupně rozšiřován na území tehdejšího Sovětského svazu. Do Československa byl poprvé vysazen roku 1961. Daří se mu v teplejších vodách. Vysazuje se do nádrží, tůní, odstavných ramen i do velkých řek.

 

Potrava

   V prvních dnech po vylíhnutí se živí převážně zooplanktonem. Později postupně přechází na rostlinnou stravu, kterou tvoří převážně vodní rostliny a vláknité řasy. Pokud je chován v kaprových rybnících, konzumuje i krmivo předkládané kaprům. Rostlinnou potravu přijímá především při vyšší teplotě vody. Většina zkonzumované potravy však odchází z těla nevyužita.

 

Rozmnožování

   Amur bílý se mimo svou domovinu přirozeně nevytírá, proto je jeho výskyt podmíněn umělým vysazováním. V oblasti svého původu amur dospívá ve věku 4-5 let. Tření probíhá v červnu v silně proudících tocích s kamenitým dnem. Jikry se vznášejí volně ve vodním sloupci.

 

Význam

   Jeho hlavní význam spočívá v tom, že se živí rostlinnou stravou a vodními řasami. Proto zvyšuje produkci rybářských revírů.
Amur se také velmi rychle stal velmi oblíbenou rybou sportovních rybářů díky své bojovnosti.

 

Lov

   Amur se loví od pozdního jara do podzimu (nejlépe květen a červen) v hodinách kolem poledne, v podvečer a v noci, konkrétně mezi 19-23 hodinou. Rád ožírá rákos u břehů, podle čehož se dá vypozorovat jeho výskyt. Úspěšnou nástrahou je rohlík nebo kostka chleba s kůrkou na hladině. Bojuje velmi silně a energicky jako málokterá z našich ryb. Maso má velmi chutné, u nás málo známé (díky poměrně krátkému výskytu v našich vodách). Je bílé, netučné a chutné, s menším obsahem drobných kostí. Hodí se na úpravu pečením, smažením.

Kontakt

Radek Žigmond

zigmondr@sznam.cz

Školní 400
364 61 Teplá

+420 774 721 580

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode